Спортивна газета "Вболівальник"

BOURNEMOUTH, ENGLAND - OCTOBER 11: Maksym Melnychenko of Ukraine and Liam Delap of England during the UEFA European U21 Championship Qualifying match between England and Ukraine at Vitality Stadium on October 11, 2024 in Bournemouth, England. (Photo by Robin Jones/Getty Images)

Молодіжна збірна України завершила відбірковий турнір на чемпіонат Європи (U-21). Українська команда достроково здобула путівку до фінального турніру європейського молодіжного чемпіонату і на завершення турніру дозволила собі зазнати збій після переможної серії у вісім матчів поспіль. У двох заключних поєдинках турніру молодіжна збірна України двічі мінімально поступилася на виїзді командам Англії (1:2) та Сербії (0:1).

Євро-2025 (U-21). Кваліфікаційний турнір. Група FПісля того як дві збірні із нашої відбіркової групи, Україна та Англія, фактично забезпечили виконання головної мети, вихід на Євро-2025, залишалася лише одна формальна інтрига – хто із них стане переможцем групи. Багато вирішувалося у очному протистоянні між цими командвми у передостанньому турі. Щоб достроково, до здобутої путівки на європейській чемпіонат, оформити ще й перемогу в групі молодіжній збірній України достатньо було зіграти з англійцями на їхньому полі унічию. І наша команда була дуже близькою до необхідного результату.
У першому таймі англійські господарі мали повну перевагу – вони завдали по воротах Нещерета сімох ударів (один у площину), а наші не спромоглися відповісти жодним, визнають в УАФ. Підопічні Бена Футчера створили три дуже небезпечні моменти, а найбільшу загрозу ніс Жіро-Хатчінсон. Його ударам на 16-й та 45-й хвилині лише трохи не вистачило влучності. Ще в одному випадку, після удару Макейті, врятував наш голкіпер.
Після перерви українці явно додали в атаці, і моменти почали виникати вже біля воріт обох команд. На удар Волошина суперники відповіли шансами для Макейті та Філоджіна. А на 71-й хвилині підопічні Унаї Мельгоси повели в рахунку. Очеретько подав кутовий до дальньої стійки, і Михавко класно зіграв головою.
Утім, англійці змогли не лише відігратися. На 88-й хвилині Макейті чудово виконав штрафний удар і відновив рівновагу, а на другій компенсованій хвилині він оформив дубль і приніс перемогу своїй команді – 2:1. Таким чином, збірна України U-21 зазнала першої поразки у відбірній групі F, попри це, вже маючи путівку до фінального турніру.
І з цією ж путівкою в кишені молодіжна збірна України вирушила на заключний матч у гості до ровесників Сербії. Ще залишалася формальна інтрига і можливість стати переможцем нашої відбіркової групи. Для здобуття першої сходинки в групі українській молодіжці слід було перемагати Сербію на виїзді в місті Стара Пазова.
Господарі завдали удару в площину наших воріт вже на 1-й хвилині поєдинку. Пізніше українці відправили м’яч у сітку, але Краснопір зробив це з офсайду, затим Ярмолюк і Варфоломєєв перевірили кіпера суперників. На 21-й хвилині балканці повели в рахунку – Алексич перехопив м’яч перед нашим штрафним, обігрався з партнером і пробив Нещерета. До перерви ледь не подвоїли рахунок, міг забивати Шливич, але в останній момент його удар накрив Ярмолюк. У нашої команди зі стандарту в площину пробив Волошин.
На початку другого тайму українці затиснули суперників на їхній половині, але забити не зуміли. На 66-й хвилині серби відповіли ударом Шливича у площину. Наші також пробивали по воротах, але влучності їм бракувало. Не використав гольовий шанс Квасниця, не влучивши з кількох метрів в рамку на добиванні після класного удару Рубчинського. Пізніше кіпер сербів парирував удар Хланя.
У підсумки господарі здобули перемогу – 1:0. Наша збірна фінішувала другою у групі та пробилася на Євро-2025 (U-21) як одна з трьох найкращих команд серед володарів других місць.
Разом з Україною на сьогодні ліцензії для участі у форумі, що проходитиме з 11-го до 28 червня 2025 року, окрім господарки – Словаччини, мають Данія, Англія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словенія, Іспанія. Ще три учасники визначаться в матчах плей-оф 11–19 листопада. Жеребкування фінального турніру молодіжного Євро-2025 за участі 16 збірних, у тому числі і України (U-21) (чотири групи по чотири команди) відбудеться 3 грудня в Братиславі.

Євро-2025 (U-21). Кваліфікаційний турнір. Група F

11.10.2024
Англія – Україна – 2:1 (0:0)
Голи: Макейті (88, 90+2) – Михавко (71).
Попередження: Грей (55), Філоджін (56), Голл (89) – Хлань (26).
Англія: Траффорд, Грей (Роджерс, 63), Гарвуд-Белліс, Квонса, Голл, Філоджін (Айлінг-Джуніор, 84), Макейті, Мортон (Андерсон, 78), Гіншелвуд (Скарлетт, 84), Жіро-Хатчінсон (Гіттенс, 64), Делап.
Україна: Нещерет, Вівчаренко, Михавко, Мельниченко, Крупський (Брагару, 46), Ярмолюк, Федор (Яцик, 72), Очеретько, Хлань (Смоляков, 56), Краснопір (Горбач, 56), Волошин (Квасниця, 84).
15.10.2024
Сербія – Україна – 1:0 (1:0)
Гол: Алексич (21).
Попередження: Алексич (45+2), Шливич (45+3) – Мельниченко (31), Варфоломєєв (40), Смоляков (45+2).
Сербія: Каличанин, Джурджевич, Миличич, Попович, Лазич (к), Алексич (Крстич, 90+2), Стєпанович, Шливич (Трифунович, 78), Радоєвич (Вукичевич, 90+2), Милошевич (Петкович, 13), Миятович.
Україна: Нещерет, Роман, Салюк, Мельниченко, Смоляков (Хлань, 72), Рубчинський, Варфоломєєв (Очеретько, 53), Ярмолюк (к) (Федор, 72), Брагару, Краснопір (Квасниця, 53, Горбач, 90), Волошин.

Юнацька збірна України (U-17)

Юнацька збірна України (U-17) вийшли до другого раунду кваліфікаційного відбору до Євро-2025.
Здобувши у перших двох матчах відбору перемоги над Косовом (4:2) та Казахстаном (3:0) українці гарантували собі одну із двох путівок до наступного раунду відбору. Поразка від Бельгії (1:2) вже нічого не вирішувала.

Exit mobile version