Збірна України (U-19)

У заключному третьому турі групового етапу у Північній Ірландії збірна України в драматичному поєдинку обіграла лідерів групи команду Італії. Наша команда посіла друге місце у груповому раунді і вийшла до півфіналу Євро U-19. Одночасно збірна України ввійшла до числа 5-ти найкращих юнацьких команд Європи, що гарантувало українцям участь у чемпіонаті світу U-19, якимй наступного року відбудеться у Чилі.

У матчі Україна – Італія суперники перебували у різному турнірному становищі змагань. Італійці перед цим поєдинком уже гарантували собі вихід до півфіналу з першого місця, а українцям для стовідсоткового потрапляння до плей-оф потрібна була лише перемога.
Напіврезервний склад італійців, чинних чемпіонів Європи U-19, активно розпочав поєдинок, гостро погрожуючи воротам збірної України. Проте команда Михайленка почала організовувати свої контрвипади і зуміла відкрити рахунок. На сьомій хвилині Геннадій Сінчук, скориставшись помилкою захисника, технічно перекинув голкіпера суперників.
Далі італійці знову продовжили атакувати і наприкінці тайму зрівняли результат через недбалі дії уже українських захисників після розіграшу італійцями штрафного поблизу наших воріт. На початку другого тайму команди обмінялися голами – на 52-й відзначився потужним і точним ударом Марко Романо, а вже на 54-й хвилині забитим м’ячем після не менш красивої комбінації відповів Данило Кревсун.
Нічия не влаштовувала Україну, у паралельному матчі групи норвежці уже перегравали Північну Ірландію і обходили українців у боротьбі за прохідне до півфіналу 2-е місце у турнірній таблиці. Українські футболісти значно додали в активності і швидкості. Одну з таких атак з перспективою виходу сам на сам Андрія Маткевича зупинив у карному майданчику недозволеним прийомом Крістіан Корраді. Українці отримали право на одинадцятиметровий, а італійці залишилися в меншості. Матвій Пономаренко точно реалізував пенальті – 3:2.
У кінцівці матчу італійці спробували притиснути суперників до своїх воріт, збірна України прагнула на швидкості гостро контратакувати. Проте рахунок не змінився, що забезпечило українцям вихід до півфіналу Євро-2024, а з ним і путівку до чемпіонату світу U-20, який наступного року відбудеться у Чилі. Єдина прикрість, що через перебір жовтих карток відразу 3 футболісти основи збірної України змушені будуть пропустити півфінал – Пономаренко, Маткевич і Ващенко.
Наступного дня після нашого поєдинком закінчився груповий етап фінального турніру Євро-2024 (U-19) і в групі В. Збірна України дізналася свого суперника в півфіналі, яким стала команда Франції.

Україна (U-19) – Італія (U-19) – 3:2
Голи: Сінчук, 7, Кревсун, 54, Пономаренко, 75 (з пенальті) – Ебоне, 34, Романо, 52.
Україна U-19: Крапівцов, Міхавко, Єрмачков, Мельниченко, Гусєв, Ващенко (Обінайя, 88), Маткевич, Гаджієв (Цуканов, 92), Кревсун, Сінчук (Тутерів, 88), Пономаренко
Італія U-19: Магро, Паньюкко, К’яродія (Мане, 64), Коррадія, Маньї, Ді Манджо (Манніні, 46), Хардер (Ліпані, 69), Романо, Ангеле (Пафунді, 69), Сіа (Бартезагі, 75), Ебоне
Вилучення: Коррадія (73, друге попередження).

Анонс
25.07.2024
Стиковий матч за право виходу
на ЧС-2025 (U-20)
Норвегія – Туреччина
1/2 фіналу
Італія – Іспанія
Франція – Україна (21.00)
28.07.2024
Фінал
Переможець 1 – Переможець 2 (21.00)
Вказано київський час.