U-17

Збірна України до 17 років (2007 року народження та молодші) з мінімальної поразки 0:1 стартувала на чемпіонаті Європи на Кіпрі.

Для команди України цієї вікової категорії це 11-й виступ на континентальній першості. Наразі в українців є лише один комплект медалей. Бронзові нагороди чемпіонату Європи далекого 1994 року. На всіх інших форумах українські юніори не долали бар’єр групового раунду. А з 1998 по 2017-й не записали до свого активу жодної перемоги.
На нинішню збірну в нас є великі надії. Ще не було такого, щоб стільки гравців до 17 років виступали за кордоном, та ще й у провідних клубах. Звичайно, не в останню чергу така ситуація склалася через війну. Але це не змінює той факт, що українські футболісти вже в юному віці цікавлять топові клуби. В українській команді грають представники німецьких «Баварії» та «Байєра», італійської «Аталанти», бельгійського «Гента». Більшість із них до повномасштабної війни виступали за Динамо та Шахтар.
Головною зіркою збірної є Артем Степанов. Хлопець, який у 16 років має 192 см зросту та грає якраз за леверкузенський «Байєр», має чудову статистику в Німеччині – 11 голів у 18 матчах.
На відміну від українців, у сербській команді більшість гравців виступають у складі місцевих грандів – «Црвени Звезди» та «Партизана». Збірна України була явним фаворитом гри за оцінками букмекерів. Однак позитивні для нас прогнози не виправдалися.
Балканці вийшли вперед уже на 2-й хвилині – потужний удар з-за меж штрафного у ближній верхній кут вдався Макевичу. Такий невдалий для української команди початок суттєво знітив наших футболістів. Серби продовжили володіти ініціативою, і в одному з епізодів Цветкович не забив із кількох метрів. На 31-й хвилині українці відповіли неточним ударом Третяка після кутового. Згодом Степанов класно пробив із розвороту, але голкіпер парирував. Невдовзі вже Макаренку довелося виручати після небезпечного удару Василича. Незадовго до перерви Оличенко здорово закинув із глибини на Степанова, але той не зумів поцілити в дальній кут. Також відзначимо сейв Макаренка після удару Костова зі штрафного.
У другій половині матчу українські футболісти перебрали ініціативу до своїх рук. Одразу по перерві Редушко головою замикав подачу Стрільчука, але Йованович врятував свою команду. Згодом той самий Редушко перевірив кіпера з дальньої дистанції, а пізніше – головою з хорошої позиції. Далі вже Степанов підловив суперників на помилці, але також програв свою дуель воротарю. Наприкінці матчу небезпечно пробивали Попов, Редушко, Степанов, однак бодай зрівняти рахунок нашим хлопцям не вдалося.
Тож підопічні Юрія Мороза стартують із поразки від сербів – 0:1. Наступну гру, проти команди Чехії, українці проведуть 23 травня. Більше права на похибку немає. Із групи до чвертьфіналу чемпіонату Європи U-17 виходять дві найкращі збірні.
Головний тренер юнацької збірної України U-17 Юрій Мороз прокоментував поразку від команди Сербії у стартовому матчі на чемпіонаті Європи 2024 року:
«У другому таймі ми мали перевагу, але не змогли реалізувати ті моменти, які були. Але в нас є ще два матчі, будемо готуватися, не все ще втрачено.
Швидкий гол сербів не зламав нашу тактику, але трохи нас збентежив. Хлопці в першому таймі трохи програвали боротьбу, і цей пропущений м’яч був саме через це. Притиснулися до власних воріт, а суперник пробив і влучив.
Як ви бачите, є якесь невезіння. Степанов гарно рухався, мав багато моментів, але все йшло поруч із ціллю. Заміни підсилили нашу гру. Вийшли Редушко й Сорока, з’явилася структурна гра в середині поля, володіння м’ячем. Але це футбол – хто забиває, той і здобуває перемогу.
Наша стратегія на турнір? Ця поразка мало що змінить. Треба виходити й перемагати в кожній грі.
У нас сьогодні була розмова з Андрієм Шевченком перед матчем. Він зустрівся з нами, побажав успіху. Також хочу подякувати за підтримку українським фанатам», – сказав Юрій Мороз.

Андрій СМАЛЬКО

Фінальний турнір
Група А
1-й тур
20.05.2024
Сербія U-17 – Україна U-17 – 1:0
Голи: 1:0 – Макевич 2
Україна U-17: Макаренко, Стрільчук, Дігтярь, Третяк, Шелекета, Драган (Сорока 46), Оличенко (Вакулюк 64), Люсін (Редушко 46), Бондар (Денісов 64), Степанов, Богданов, (Попов 77)
Сербія U-17: Йованович, Бубаня, Роганович, Мілосавлєчив, Стоянович, Макевич, Василич, Костич (Дам’янович 68), Костов, Младенович (Джорджевич 71), Цветкович (Премович 86)
Попередження: Бубаня 38, Младенович 40, Редушко 46, Стрільчук 61, Мілосавлєвич 68, Костов 90+5

Календар групи А

23.05.2024
Україна – Чехія
Кіпр – Сербія
26.05.2024
Україна – Кіпр
Чехія – Сербія
1/4 фіналу
29.05.2024
1. А1 – В2
2. В1 – А2
30.05.2024
3. С1 – D2
4. D1 – С2
1/2 фіналу
02.06.2024
5. Переможець 1 – переможець 3
6. Переможець 2 – переможець 4
Фінал
05.06.2024