Група E

Великою сенсацією світової першості-2022 стала поразка збірної Німеччини у грі з Японією, причому один з фаворитів мундіалю міг пізніше отримати глобальні проблеми, однак не без допомоги «сторонніх осіб» цього вдалося уникнути.

23 листопада
НІМЕЧЧИНА – ЯПОНІЯ – 1:2 (1:0)
Голи: Гюндоган (33, з пенальті), Доан (75), Асано (83).
ІСПАНІЯ – КОСТА-РИКА – 7:0 (3:0)
Голи: Ольмо (11), Асенсіо (21), Ферран Торрес (31, з пенальті, 54), Гаві (74), Солер (90), Мората (90+2).
27 листопада
ЯПОНІЯ – КОСТА-РИКА – 0:1 (0:0)
Гол: Фуллер (81).
ІСПАНІЯ – НІМЕЧЧИНА – 1:1 (0:0)
Голи: Мората (62), Фюллькруг (83).

МОЛОДІ РЕКОРДИ
Несподівана поразка Аргентини в дуелі з Саудівською Аравією відверто здивувала, та не менше шокувала невдача німецького колективу, причому знову йшла мова про сенсаційного переможця з азійською пропискою. Якщо дивитися на протокол цих матчів, то можна знайти спільні риси, адже німці також розпочали вдало, реалізувавши пенальті, та пізніше Японія відповіла двома результативними ударами. Однак на цьому схожі тенденції закінчуються, бо підопічні Ханс-Дітера Фліка свою гру провели впевнено, а причинами поразки став дуже низький відсоток реалізації гольових шансів та фантастичний японський фарт.
Ще до одинадцятиметрового вироку фаворит зустрічі міг забити кілька м’ячів, але японці фактично тілами кидалися під удари суперника, закриваючи свої ворота. В такому ж стилі на певному етапі кинувся Сюїті Гонда, що не можна вважати вдалим актом, бо воротар збив Давида Раума, чим легко скористався Ілкай Гюндоган. Гол не вплинув на характер зустрічі, тому знову треба відзначити невикористані нагоди німецької команди.
Лише на певному відрізку другого тайму повноцінно прокинулися японці, яким вдалося зберегти хороший функціональний ресурс. Хлопці Хадзіме Моріясу у вирішальних моментах просто перебігали суперників, досягнувши двох голів. Спочатку простріл з лівого флангу перервав Мануель Нойєр, а на добиванні зіграв Ріцу Доан, який грає, що символічно, за німецький «Фрайбург». Пізніше Такума Асано примудрився вразити ворота Нойєра з гострого кута, причому знову треба сказати, що й автор другого голу грає в Німеччині – за «Бохум».
Звітна зустріч запам’яталася тим, що на полі з’явився Юссуфа Мукоко, який став наймолодшим футболістом на турнірі-2022 й одним з наймолодших в історії проведення чемпіонатів світу. Нападнику в день гри з Японією було 18 років 3 дні, а рекордсменом залишається представник Північної Ірландії Норман Уайтсайд (17 років 41 день), який грав на першості-1982. Також може зацікавити той факт, що на головному турнірі планети це вже дванадцятий випадок, коли європейська збірна програла азійській команді. Попередню невдачу, до речі, також відчули німці, які в 2018 році поступилися Південній Кореї.
Ще більше різноманітних рекордів вдалося зафіксувати на арені «Аль-Тумама», де іспанці познущалися з Коста-Рики – 7:0. Для піренейців це найбільша перемога на чемпіонатах світу! Попередній рекорд був встановлений іспанцями 24 роки тому, коли на груповому етапі ЧС-1998 вдалося розбити Болгарію – 6:1. Рекордний показник в історії турніру продовжує утримувати Угорщина, адже ця збірна у 1982 році не помітила сальвадорців – 10:1.
А персональні досягнення стосуються Гаві, котрий став наймолодшим гравцем збірної Іспанії на чемпіонатах світу. Хавбек вийшов у стартовому складі на гру з Коста-Рикою, коли йому було 18 років 110 днів. Він ще й забити зміг, посівши третю сходинку в історії першостей планети. У молодшому віці забивали тільки бразилець Пеле (17 років 249 днів, ЧС-1958) та мексиканець Мануель Росас (18 років 93 дні, ЧС-1930).
А що ж Коста-Рика? Ця команда за 90 хвилин жодного разу не вдарила навіть в сторону іспанських воріт. Це лише другий такий випадок з 1966 року в історії чемпіонатів світу. Раніше матч без ударів пройшов також за участю збірної Коста-Рики, яка у 1990 році поступилася Бразилії (0:1). Тому в такій ситуації не повинен дивувати той факт, що Іспанія встановила рекорд за володіння м’ячем – 82%. До цього максимум належав збірній Аргентини, яка у 2010 році володіла м’ячем 80% ігрового часу в матчі з греками.

ПАРИТЕТ ФАВОРИТІВ
Після дивовижних результатів команди перейшли до другого туру, який дуже цікавив німців, причому мова йде не лише про їхню зустріч з Іспанією. Ханс-Дітер Флік, немає сумнівів, хвилювався, оцінюючи поєдинок Японія – Коста-Рика, в якому азійський колектив міг достроково гарантувати собі місце в 1/8 фіналу. В такому випадку того ж дня Німеччина була зобов’язана перемагати іспанців, а це вкрай важка місія…
Але німецькі хвилювання виявилися марними, бо Японія поступилася команді, приниженій в першому турі, а тепер Коста-Рика стала рятівним колом для команди Фліка. Яким чином хлопці Луїса Фернандо Суареса виграли? Просто повторилася вже знайома історія, однак тепер не Японія взяла три очки, коли повинна була програвати, а навпаки. Підопічні Моріясу створили достатньо моментів для звитяги, але в той день гарно працював Кейлор Навас, а біля інших воріт не дуже вдало зіграв Гонда, який не дотягнувся до м’яча, коли бив Кейшер Фуллер. Збірна Коста-Рики лише одного разу влучила у площину воріт суперника, однак ця спроба виявилася переможною. Дивина та й годі!
Після цього відбувся, мабуть, головний матч усього групового етапу першості! Іспанці тоді могли грати розкуто, маючи три очка, а Німеччині не можна було програвати, адже тоді в останньому турі титулована команда не володіла б ситуацією… Піренейці традиційно забрала м’яч, а опонент намагався скористатися вільними зонами на чужій половині поля. Можна сказати, що протягом гри небезпечніше наступали саме німці, однак перспективні атаки чи небезпечні удари – це лише половина справи…
У другій зустрічі поспіль підопічні Фліка не тішили ефективністю біля володінь Уная Сімона, а проблем стало ще більше, коли Альваро Мората продуктивно скористався прострілом Жорді Альби. В такій ситуації німецькі футболісти продовжували бити повз ворота або в голкіпера, а рятівником команди став Ніклас Фюллькруг, якого на зручну ударну позицію вивели Лерой Сане та Джамал Мусіала.
Цей гол дозволив Німеччині спокійно дивитися в майбутнє, де знаходиться збірна Коста-Рики. Вона нещодавно допомогла авторитетному конкуренту, але тепер у німців немає вибору – вони зобов’язані вигравати, причому забивати треба багатенько. Це на той випадок, якщо Японія подолає Іспанію, хоча повірити у це досить важко, тому налаштовуватися треба на те, що дві європейські збірні пройдуть в 1/8 фіналу.

Віктор НАДАЛЬСЬКИЙ